Kurczak pod ciastem francuskim

Znów coś co uwielbiam jeść, a na dodatek bardzo szybko i łatwo się robi. Zmodyfikowałam lekko wersję, którą znalazłam w mojej ulubionej książce, ulubionego Jamiego. I oto jest kurczak pod ciastem francuskim. Jeśli chodzi o zrobienie własnoręcznie ciasta, to jeszcze się nie odważyłam dokonać tego czynu, ale już, już niedługo. Tymaczasem życzę udanego pichcenia. Przepis podaję na formę uniwersalnej wielkości. 




Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
3 cebule dymki
1,5 łyżeczki siekanego rozmarynu
3 łyżki musztardy (angielskiej Colman’s)
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
1 kostka rosołowa lub 0,5 szklanki bulionu
200g pieczarek
arkusz ciasta francuskiego
jajko do posmarowania
sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę wielkości połowy pudełka do zapałek. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy mięso lekko przysmażając. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Delikatnie mieszamy. Dodajemy posiekane pieczarki. 
Kiedy grzyby się lekko podduszą, a mięso zrobi się białe, dodajemy mąkę i mieszamy całość. Skręcamy ogień. Dokładamy śmietanę, musztardę. Kostkę rosołową zalewamy wrzątkiem (około 1/2 szklanki) i wlewamy do mięsa. Dusimy wszystko przez około 15 minut. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Dokładamy rozmaryn.
W tym czasie rozkładamy ciasto francuskie i dokładnie mierzmy do formy. Ciasta musi być troszkę więcej. Przekładamy zawartość patelni do formy i przykrywamy ciastem. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut. 
Danie jest sycące, można pokusić się o dodatek z marchewki, myślę, że smakowałoby znakomicie. 

Smacznego

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply