Naleśniki warszawskie

Przypomniały mi się w kontekście wizyty w Warszawie, bo właśnie tam, po raz pierwszy zjadłam taką słodko słoną wersję tego prostego dania. Od siebie dorzuciłam sos. Dlatego zapraszam Was na niepowtarzalny i ciekawy obiad.

Ciasto:

2 jajka

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

szczypta soli

odrobina oleju

Farsz:

1 opakowanie sera camembert

małe opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich

kilka listków mięty
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy bardzo dokładnie, tak by nie została ani jedna grudka. Można ciasto odstawić na 20-30 minut żeby „odpoczęło”. Rozgrzewamy bardzo dokładnie patelnie i smarujemy ją delikatnie tłuszczem, po usmażeniu każdego naleśnika. 

Ser camembert kroimy na cienkie plasterki, śliwki i listki mięty siekamy na drobne kawałki. Na naleśnik nakładamy warstwę sera, potem śliwki i posypujemy delikatnie miętą (powinna być wyczuwalna, ale nie może dominować w smaku). Naleśniki zwijamy w ruloniki lub zaginamy w trójkąty – według uznania.

Wkładamy do pierkanika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy naleśniki przez około 25 minut. Jemy na ciepło.


Sos:

5 łyżek śmietany

3 śliwki suszone kalifornijskie

1 łyżeczka drobnego cukru


Przygotowanie sosu (dla osób dla których naleśniki będą zbyt suche)

Śmietanę, cukier i śliwki miksujemy na jednolitą masę. Podajemy do ciepłych naleśników.

Przepis na około 6 naleśników średniej grubości. Naleśniki są bardzo sycące, dlatego dla przeciętnego zjadacza wystarczą dwa, żeby nie chodzić głodnym przez wiele godzin.



Smacznego! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply