Kurczak w cieście francuskim

Tak to jest, gdy nie zaplanujesz co chcesz zjeść na obiad i w szale zakupów pokusisz się o ciasto francuskie. I co wtedy? Pozostaje na szybkości wymyślić, co z niego zrobić. Tym razem stanęło na sakiewkach napełnionych po brzegi kurczakiem z kurkumą. Cieplutkie i pożywne. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, albo na sylwestrową przekąskę to sprawdzą się idealnie. Nawet jako kolacja. Zresztą, kto broni podjadać nam nawet ciemną nocą? 
Składniki
arkusz ciasta francuskiego
filet z jednej piersi kurczaka
3 cebule dymki
1 duża papryka czerwona
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
natka pietruszki
jajko
olej
woda
Do przygotowania tego dania potrzebujemy foremki na muffiny. Odwracamy ją do góry nogami i obficie smarujemy olejem. Ciasto tniemy na duże kwadraty. Z jedej porcji powinno wyjść około 6 sakiewek. Układamy kwadraty na wystających częsciach foremki i dokładnie przyciskamy.
smarujemy wszystko rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Kiedy sakiewki przyrumienią się wyciągamy je z piekarnika i delikatnie zdejmujemy z foremki. 
Cebulę i kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy cebulę, Dodajemy kurczaka i delikatnie go obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Zieloną część dymki i paprykę kroimy drobno i dodajemy do kurczaka, zalewamy wszystko 1/3 szklanki ciepłej wody lub bulionu i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekajną natkę pietruszki. 
Sakiewki napełniamy tuż przed podaniem. 

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply