Domowe suszone pomidory

Może i długo trwa ich przygotowanie, może to i nie jest opłacalne tyle godzin grzać piekarnik. Może i w tym czasie możnaby upiec parę ciast. Ale smak przygotowanych przez siebie pomidorów i satysfakcja z gotowego słoika wygrała u mnie i przygotowałam swoje zapasy suszonych pomidorów. 
Składniki:
4 kg pomidorów Lima*
4 listki laurowe
2 łyżki oleju
oliwa z oliwek
sól – 0,5 łyżeczki
pieprz – szczypta
cukier – szczypta
zioła**
Pomidory dokładnie myjemy i dzielimy na ósemki. Przekładamy do miski. Zalewamy około dwoma łyżkami oleju. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę cukru. Dodajemy pokruszone liscie laurowe i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 105 stopni i suszymy przez około 6-8 godzin***
Gotowe pomidory nadają się od razu do zjedzenia. Jeśli chcemy zachować je na dłużej, w przygotowanych słoikach ciasno układamy pomidory i zalewamy oliwą z oliwek.

*Ja użyłam pomidorów Lima, ale inne też się nadają 🙂
** możemy dodać np. zioła prowansalskie
*** Wszystko zależy od wielkości pomidorów, ilości oraz od siły piekarnika (mój jest akurat dość stary) dlatego należy co jakiś czas kontorlować suszenie się pomidorów i wyjąć je nawet przed czasem jeśli już są gotowe.

I na koniec dodam, że suszyłam pomidory na dwie tury. W całości powstało 3 słoiki, może to niewiele, ale radość jest wielka 🙂 
Powodzenia i smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anonimowy
    2017-03/CEST0231wtorekEurope/Warsaw at 16:02

    jak dlugo pomidorki moga lezec w sloiku?

  • Reply
    Madzik
    2017-03/CEST2931czwartekEurope/Warsaw at 11:29

    Po otwarciu moje utrzymaly sie do ponad tygodni w lodowce

  • Leave a Reply