Ciasteczka z marmoladą

Krótki blogowy detoks czasem dobrze robi. Idzie wiosna, czas więc wziąć się do pracy nie tylko w biurze ale także w kuchni. Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka, które co prawda przygotowane zostały przeze mnie i moją mamę na Wielkanoc, ale sprawdzą się każdego innego dnia. 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki śmietany
1 żółtko
1 kostka masła
marmolada owocowa
Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i żółtko. Masło siekamy i  bardzo dokładnie ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką okrągłe ciasteczka. Mniejszą szklanką, literatką lub wykrawaczką (my na prędce obrączką mamy) wykrawamy mniejsze kółka w środku. Ważne, by pełnych kółek było tyle samo co dziurawych. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut do zarumienienia się. Po ich wystygnięciu smarujemy marmoladą pełne ciasteczka i przykrywamy kółkiem z dziurką. Na koniec wszystko posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply