Talaterki z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej. W radio same przeboje z dzwonkami w tle a ja zabrałam się za gotowanie kapusty. Bo lubię jej smak i zapach w połączeniu z kminkiem i grzybami. Żeby nie było tak bardzo klasycznie dodałam mały słodki owoc i wszystko wpakowałam w kruche ciasto. Efekt smaczny i sycący. 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 kostki masła
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko do posmarowania ciasta
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy do niej zimne masło i rozbijamy na wierzch jajko. Dodajemy sól i cukier zagniatając ciasto i powli dodając jogurtu. Gotowe ciasto odkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy kółka większe od średnicy talaterek. Bardzo dokładnie dociskając dno i boki talaterki umieszczamy kółka ciasta w foremkach. 
Składniki na kapustę:
1 kg kiszonej kapusty
8-10 suszonych grzybów
10 suszonych śliwek
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
1 łyżka masła
ziele angielskie
sól
pieprz
papryka słodka
Kapustę odciskamy z wody i siekamy drobno. Zalewamy w garnku wodą, niewiele ponad powierzchnię kapusty. Dodajemy kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i słodką paprykę i gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą w miseczce. Śliwki siekamy drobno i dodajemy do kapusty. Po około 10 minutach wyjmujemy grzyby i siekamy je drobno, dodajemy do garnka z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę, kiedy sie zarumieni dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Całość dodajemy do kapusty i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. 
Dobrym dodatkiem do kapusty jest również boczek, około 5 plasterków drobno posiekanych i przyrumienionych na patelni, które możemy dodać pod koniec gotowania się kapusty. 
Gotową kapustę za pomocą łyżki wkładamy do wcześniej przygotowanych talaterek. Zresztek ciasta wykonujemy kratkę na wierz i smarujemy ją rozmąconym jajkiem. 
Gotowe talaterki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Należy sprawdzić po 15 minutach czy ciasto za bardzo się już nie przypiekło. 
Wykorzystałam talaterki o średnicy 6 cm. Podane proporcje wystarczą na około 12-15 porcji. Idealnie pasują w parze z gorącym barszczykiem.
Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Anna Karmen
    2015-12/CET2431poniedziałekEurope/Warsaw at 21:24

    Jadłam i padłam. Z rozkoszy!!! Dziękuję :*

  • Reply
    Madzik
    2015-12/CET3931poniedziałekEurope/Warsaw at 21:39

    🙂 trzeba zatem dorobić

  • Reply
    Unknown
    2015-12/CET1431wtorekEurope/Warsaw at 11:14

    Chlip chlip…koniecznie trzeba dorobić bo wchłonęłam ostatnia 🙂

  • Reply
    Katarzyna Kenig
    2015-12/CET2731wtorekEurope/Warsaw at 11:27

    Mmmm powialo wigilia 😀

  • Reply
    Katarzyna Kenig
    2015-12/CET2831wtorekEurope/Warsaw at 11:28

    Mmmm powialo wigilia 😀

  • Reply
    Madzik
    2015-12/CET0831wtorekEurope/Warsaw at 12:08

    🙂

  • Reply
    Madzik
    2015-12/CET0931wtorekEurope/Warsaw at 12:09

    dorobimy 🙂

  • Reply
    partytimewebsite.pl
    2015-12/CET1431niedzielaEurope/Warsaw at 19:14

    Pięknie wyglądają z tymi gwiazdkami.

  • Leave a Reply