Kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym

Masz ochotę na trochę słodkości? Zapraszam na szybki i lekki przepis. Ciasteczka z domowym dżemem. Bardzo słodko. Tak bardzo, że wiele ich na raz nie zjemy. 

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
0,5 kostki zimnego masła
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, tak by nie było żadnych grudek. Dodajemy posiekane zimna masło, szczyptę soli i dwa jajka. Zarabiamy ciasto dodając jogurt naturalny. Gotowe ciasto wkłądamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je i wycinamy kółka większe o około 2 centymetry od foremek i umieszczamy je w środku dokładnie dociskając boki. Z pozostałości ciasta wykrawamy gwiazdy. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy gotowe ciasteczka na około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je i studzimy.
Dżemem truskawkowym wygładamy dno talaterek i przykrywamy go gwiazdką. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temeraturze 180 stopni. 
Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Katarzyna Kenig
    2015-12/CEST2231sobotaEurope/Warsaw at 10:22

    Cudne <3

  • Reply
    Katarzyna Kenig
    2015-12/CEST2231sobotaEurope/Warsaw at 10:22

    Cudne <3

  • Reply
    Madzik
    2015-12/CEST5931sobotaEurope/Warsaw at 14:59

    dziękuję 🙂

  • Reply
    Anna Karmen
    2015-12/CEST3331niedzielaEurope/Warsaw at 11:33

    Ledwo da się zjeść jedno… ze słodkości oczywiście… Nieboooo!

  • Reply
    Madzik
    2015-12/CEST4331środaEurope/Warsaw at 17:43

    🙂

  • Leave a Reply