Zapiekane gniazda ziemniaczane z jajkiem

To był najpyszniejszy obiad minionego tygodnia. Uwielbiam takie zestawienia. Jajko i ziemniak. Po prostu pyszne. Zapraszam dziś na obiad, który wymaga trochę więcej pracy ale efekt rekompensuje. 

Składniki:
6 dużych ziemniaków 
1,5 szklanki zielonego groszku
3 łyżki śmietany
1 cebula
olej
gałka muszkatałowa
sól
pieprz
szczypiorek
6 jajek
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy już będą gotowe na ostatnie dwie-trzy minuty wrzucamy do gotującej się z nimi wody zielony groszek. Odcedzamy warzywa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli na moment wrzucamy warzywa i delikatnie opiekamy. 
Przekładamy je do garnka i ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatałową do smaku oraz dwie łyżki śmietany. Dno naczynia do zapiekania (ja użyłam 15cmx8cm) pokrywamy wartwą ziemniaków (mniej więcej 3/4 porcji). Resztę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. I na ziemniakach formujemy kółka dość wysokie by można było tam zmieścić jajko. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy gotowe ziemniaki na 20 minut tak by delikatnie stwardniały. Jajka wybijamy pojedynczo do szklanki i dopiero potem bezpośrednio do gniazda. Niektóre jajka mają dużo białka, lepiej więc sprawdzić czy zmieści nam się do gniazda. 
Resztę śmietany delikatnie solimy. Dorzucamy drobno pokrojony szczypiorek i delikatnie przykrywamy taką mieszanką jajka. Wkładamy do piekarniką na kolejne 20 minut lub do momentu aż jajko się zetnie. 

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Unknown
    2017-02/CET4728niedzielaEurope/Warsaw at 18:47

    Pyszne! Idealne jako danie główne, doskonałe jako dodatek do mięsa 🙂

  • Reply
    Madzik
    2017-02/CET0828niedzielaEurope/Warsaw at 19:08

    zgadzam się w stu procentach 🙂

  • Leave a Reply