Śniadanie – tosty ze szpinakiem i jajkiem

Co robić, gdy jest się totalnie przeziębionym, a jeść trzeba. Do sklepu na razie się nie wybieram, bo pewnie bym nie dotarła. Postanowiłam więc przeszukać lodówkę. Coś musi w niej przecież być. I najlepiej takiego, żebym mogła dołożyć do tego czosnek. Udało się. Z zaledwie kilku składników przygotowałam pyszne śniadanko. 

Składniki:
2 kromki chleba
młody szpinak
łyżka masła
ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
Na rozgrzanej patelni opiekamy chleb z obu stron. Kiedy lekko się zarumieni zdejmujemy go na talerz. Na patelnię dodajemy masło i szpinak (jego objętość kilkakrotnie sie zmniejszy więc trzeba dać dość dużą porcję). Delikatnie mieszamy. Dodajemy sól i zgnieciony czosnek. Kiedy zmięknie zdejmujemy go z patelni. Smażymy jajko sadzone z dodatkiem soli i pieprzu (ja zawsze smaże z obu stron – bo tak lubię)
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2015-02/CEST4528sobotaEurope/Warsaw at 10:45

    Cały problem polega na tym, że nie znajduję w lodówce zbyt wielu składników… A chwilowo też jestem przeziębiona… i musiałam się dziś zadowolić tradycyjną jajecznicą. Szpinak dość dawno nie gościł na moim stole, więc trzeba to zmienić!

  • Reply
    Madzik
    2015-02/CEST4828sobotaEurope/Warsaw at 10:48

    pytanie czy brak szpinaku i czosnku nie było powodem naszego przeziębienia? 🙂

  • Leave a Reply