PoznaJemy

Pierniczki

To był weekend pełen wrażeń. Spontaniczne pieczenie pierników, a potem dwa dni lukrowania i lukrowania i lukrowania. Miałam wrażenie, że to nie ma końca. Ale towarzystwo było tak idealne do tej pracy, że nawet nie wiem, kiedy mineły te dwa dni. Zapraszam na efekty naszej pracy.
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
2 jajka
1 szklanka cukru
5 łyżek płynnego ciepłego miodu
przyprawa do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składaniki mieszamy z przesianą mąką i ugniatamy ciasto. Na stolnicy rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy foremkami kształty. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pierniki są gotowe od razu do zjedzenia. Potem wystarczy się oprzeć tej pokusie i zacząć je malować. My zdecydowałyśmy się na lukier królewski z kolorowymi barwnikami oraz kilka słodkich dodatków: żurawina, migdały, orzechy, gwiazdki.

Smacznego! i dobrej zabawy życzę!
Dziękuję Loli J. i Kasi B. za dzielne malowanie ze mną tej sterty słodkości. Miszce za wsparcie z podłogi, jak na psa przystało robiła urocze oczy by skosztować co mamy na stole. Dziękuję też Sylwkowi J, bo bez niego w niedzielę umarłybyśmy z głodu. 

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Bellove
    2014-12/CEST1931czwartekEurope/Warsaw at 09:19

    Za tydzień u nas będzie pierniczenie w weekend 😀

  • Reply
    Madzik
    2014-12/CEST3231czwartekEurope/Warsaw at 18:32

    dobra forma spędzania czasu 😀

  • Reply
    Sosna
    2014-12/CEST0431sobotaEurope/Warsaw at 10:04

    Ale kolorowe ^^

  • Reply
    Madzik
    2014-12/CEST0631sobotaEurope/Warsaw at 11:06

    inwencja twórcza nie miała końca 😀

  • Reply
    Anna Karmen
    2014-12/CEST0331sobotaEurope/Warsaw at 14:03

    Uwielbiam mordę renifera 🙂

  • Reply
    Madzik
    2014-12/CEST5631sobotaEurope/Warsaw at 15:56

    ja też 😀 każdego

  • Reply
    Olson
    2014-12/CEST0031środaEurope/Warsaw at 21:00

    Ja się boję tego renifera z zębami… :-/

  • Leave a Reply