buraki/ kozi ser/ kumin/ marchewka/ obiad/ roszponka/ sałatka/ sezam/ warzywa

Pieczone warzywa z kozim serem

Zdrowo i pożywnie. Warzywa w bardzo smacznej i aromatycznej odsłonie prosto z piekarnika. Są dobrym dodatkiem do obiadu, a także mogą posłużyć jako samodzielna sałatka. Zastasowań pewnie będzie wiele. A tak niewiele potrzeba:

Składniki:
5 marchewek
5 buraczków
2 łyżki sezamu
1 łyżka mielonego kuminu
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
duża szczypta soli
pieprz
roszponka
ser kozi 
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Jeśli marchewki są długie, możemy przekroić je na pół. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i polewamy je olejem. Dodajemy sezan, kumin, tymianek, paprykę,sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie, aż przyprawy przylgną do warzyw.
Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie polewamy warzywa miodem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. 
Przekładamy upieczone warzywa do miski. Dokładamy roszponkę i ser kozi. Ilość według uznania. Do zjedzenia na ciepło i na zimno,
Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ciążowe Zachcianki
    2014-11/CEST2130czwartekEurope/Warsaw at 08:21

    Takie zestawienie bardzo mi odpowiada. Wygląda obłędnie:) I pewnie tak samo smakuje.

  • Reply
    Bellove
    2014-11/CEST1430czwartekEurope/Warsaw at 09:14

    Mniami! Chyba jutro zrobię sobie taki obiad 🙂

  • Reply
    Asia
    2014-11/CEST1030czwartekEurope/Warsaw at 17:10

    myślę, że przetestuję 🙂

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST3130piątekEurope/Warsaw at 07:31

    warto 🙂

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST3130piątekEurope/Warsaw at 07:31

    zdecydowanie tak 😀

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST3230piątekEurope/Warsaw at 07:32

    polecam 🙂 smacznego :*

  • Leave a Reply