Ciasto ze śliwkami

Robię zakupy i dumam co by upiec. Nagle dostrzegam śliwki. I już jestem pewna, że przygotuę moje ulubione ciasto. O każdej porze roku, kiedy tylko uda mi sie dorwać te owoce jestem gotowa stanąć i przygotować te parę kilo słodkości.

Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1kg śliwek

Margarynę rozcieramy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do margaryny, dodajemy żółtka. Powoli dodajemy śmietanę i ucieramy ciasto.

Osobno ubijamy białka. Dodajemy je powoli do ciasta. Przelewamy wszystko na formę do pieczenia wyłożoną papierem.

Śliwkie myjemy dokładnie, kroimy owoce na pół i wyjmujemy pestki. Układamy śliwki jedna obok drugiej na cieście. Jeśli śliwki są duże, kroimy je na mniejsze kawałki
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Anonimowy
    2014-11/CEST5730czwartekEurope/Warsaw at 07:57

    Właśnie się zajadam, om nom nom!!

  • Reply
    Anna Karmen
    2014-11/CEST3730czwartekEurope/Warsaw at 09:37

    Ciacho w pracy to dobra rzecz 🙂 Prosimy czesciej 😀
    To pisalam ja, Sajko :*

  • Reply
    Klaudia Kobylanska
    2014-11/CEST4130czwartekEurope/Warsaw at 09:41

    Bardzo smaczna niespodzianka na dobry start w pracy,potwierdzam prosimy częściej!

  • Reply
    Bellove
    2014-11/CEST5130czwartekEurope/Warsaw at 16:51

    Uwielbiam śliwki!

  • Reply
    Anonimowy
    2014-11/CEST2430czwartekEurope/Warsaw at 19:24

    Od dzisiaj to też i moje ulubione ciasto:)))))
    MagdaT.

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST4830czwartekEurope/Warsaw at 20:48

    widziałam, że smakowało 😀

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST4830czwartekEurope/Warsaw at 20:48

    będzie 🙂 cierpliwości !

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST4830czwartekEurope/Warsaw at 20:48

    jak może być coś innego to niedługo kolejne słodkości 😀

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST4930czwartekEurope/Warsaw at 20:49

    ja też:D

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST4930czwartekEurope/Warsaw at 20:49

    czekam na Twoje wykonanie 🙂

  • Reply
    Asia
    2014-11/CEST5930czwartekEurope/Warsaw at 20:59

    zaiste, wyborne!

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST2830piątekEurope/Warsaw at 06:28

    🙂

  • Reply
    Anonimowy
    2014-11/CEST3830piątekEurope/Warsaw at 13:38

    obawiam się, że byłaby to profanacja:P
    wolę pozostać po stronie zjadaczy-lepiej się tu odnajduje;)

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST1330sobotaEurope/Warsaw at 10:13

    Madzia, w takim razie dla Ciebie największy kawałek z następnego wypieku 🙂

  • Reply
    Klaudia Kobylanska
    2014-11/CEST0930czwartekEurope/Warsaw at 00:09

    Przepis sprawdzony,łatwy i szybki w przygotowaniu.Polecam zarówno początkującym w kuchni,ale rownież zaawansowanym. Zapach świeżo upieczonego ciasta-bezcenny!!!Prosimy o więcej takich przepisów.

  • Reply
    Madzik
    2014-11/CEST3430czwartekEurope/Warsaw at 06:34

    no to coś słodkiego znów sie pojawi niedługo 🙂 gratuluję wypieku 😀

  • Leave a Reply