Pesachowe warsztaty kulinarne

Minął kolejny miesiąc i przyszedł czas na następne warsztaty w JCC w Krakowie. Tym razem okazją do przygotowywania potraw było święto Pesach, czyli upamiętnienie wyjścia Żydów z Egiptu. Na Miodowej przygotowaliśmy więc jajka faszerowane z pastą z suszonych pomidorów, kawior żydowski, charosety: izraelski i aszkenazyjski oraz hit tego wieczoru czyli kulki macowe. 

Warsztaty rozpoczęły się od przygotowania ciasta na kulki, które musiał godzinkę odczekać w lodówce, zanim ugotowało się w przepysznym rosole. Same kulki jak i rosół okazały się na koniec najsmaczniejszą potrawą. Po takim gorącym posiłku nie straszna była niska temperatura na zewnątrz. 

Kilkunastoosobowa grupa została podzielona na cztery mniejsze podzespoły i przystąpiliśmy do pracy. Nam przypadły w przygotowaniu jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów. Polecam szczególnie do urozmaicenia Wielkanocnego stołu, tak dla odmiany skosztować czegoś nowego. Jajka wyszły wyśmienicie. 

Dwie grupy zajęły się tworzeniem charosetów czyli mieszanek jabłek, przypraw, migdałów. Prawdziwa eksplozja smaków i słodkości. Ostatnia natomiast stworzyła wegetariański kawior żydowski, czyli pastę z orzechów, jajek i zielonego groszku. 

Niestety w tej edycji warsztatów nie było ze mną Ani J, ale wierzę, że sercem była z naszą grupą. Na szczęście godnie zastępowała ją Madzia T, która okazała się być czarnym koniem tych warsztatów i choć na początku obowiała się o swoje zdolności ogarnięcia kuchennego chaosu, poradziła sobie pierwszorzędnie. Myślę, że uda się ją jeszcze nie raz namówić na małe i większe kulinarne przygody 🙂
Dziękuję 🙂

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anonimowy
    2014-04/CET4830czwartekEurope/Warsaw at 08:48

    Sama sie juz namowilam:)
    perspektywa warsztatow z kuchni izraelskiej oraz nowojorskich delikatesow mnie przekonala:)
    Magda T.

  • Reply
    Madzik
    2014-04/CET1830czwartekEurope/Warsaw at 19:18

    🙂

  • Leave a Reply