Pałeczki z kurczaka

Dawno nie było czegoś z drobiu. Zakupiłam dziś udka z kurczaka i po chwili namysłu postanowiłam przygotować je inspirując się wschodem. Myślę, że wyszło pysznie. Zapraszam 🙂

 

Składniki:
4 pałki udek z kurczaka
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małego rondelka wlewamy olej, ocet i sos sojowy. Dodajemy pieprz i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Delikatnie solimy kurczaka i wkładamy wszystko do marynaty. Dokładnie pokrywamy nią mięso i zostawiamy na minimum godzinkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kurczaka układamy na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałością marynaty. Pieczemy około 30 – 45 minut w piekarniku.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Życzę smacznego 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply