PoznaJemy

Naleśniki z fetą, kurczakiem i bazylią

Podróżowanie inspiruje. Nie ważne, czy jest to piesza wycieczka, autokarowa, kolejowa czy lotnicza. Ja akurat poleciałam samolotem. Do Anglii. I na pokładzie tego samolotu podano kanapki. Te z serii trójkąciki do połowy wypełnione niczym. Na szczęście szanowna linia lotnicza kanapki robi dobre więc się po pierwsze najadłam, po drugie zainspirowałam. Były to trójkąciki z fetą i bazylią. Tak więc zaraz po wylądowaniu oznajmiłam, tym którzy mieli ochotę mnie słuchać, że na obiad robię naleśniki z takim nadzieniem. A dla zabawy dorzucę kurczaka. Wyszło pysznie. 

Ciasto:
2 jajka

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

szczypta soli

odrobina oleju


Jajka wybijamy do miski i bardzo dokładnie je roztrzepujemy. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy dodając przesiewaną mąkę, na koniec dodajemy sól i odrobinę oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by nie zostały żadne grudki i odstawiamy ciasto na chwilę. 

Pieczemy naleśniki na rozgrzanej patelnii i odkładamy do wystygnięcia



Farsz:

serek typu feta
filet z kurczaka
bazylia świeża
sól 
pieprz

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na drobną kostkę. Na rozgrzanej patelnii opiekamy dokłanie kurczaka dodając osrobinę soli i pieprzu. 



Serek rozgniatamy na talerzu widelcem. Liście bazylii siekamy drobno i dodajemy do sera. Dokładamy Kurczaka. Sam ser jest dość słony więc uważajmy z dodawaniem soli do mięsa. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy je w ruloniki. Podgrzewamy w piekarniku przez około 10 minut. 

Smacznego

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anonimowy
    2014-02/CEST3528sobotaEurope/Warsaw at 13:35

    Greetings I am so thrilled I found your weblog, I really
    found you by accident, while I was searching on Aol for
    something else, Nonetheless I am here now and would just
    like to say thanks for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don't
    have time to read it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

    Here is my blog post – San Diego

  • Leave a Reply