Kurczak ze śliwkami

W paczce od CudMiód były śliwki wędzone. Ile się nagłowłam co z nich przygotować. Mamy luty, więć wigilijny kompot czy pierogi ze śliwkami, które zawsze będą kojarzyć mi się z tym jednym dniem odpadały w przedbiegach. I kiedy tak już wydawało mi się, że nic nie wymyślę nadeszła pomoc. Znalazłam niezawodny polski przepis i postanowiłam go wykorzystać. Lekko zmodyfikować, jak to ja, po czym zjeść moje kulinarne wyczyny. Cóż począć, skoro znów wyszło pysznie. 
Składniki:
filet z kurczaka
200 g śliwek wędzonych bez pestek
3 łyżki miodu
1.5 lampki białego wina
2 cebule
1 cytryna
2 łyżki mąki
ryż
olej
sól 
pieprz

Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki wielkości małego palca. Tak przygotowanego kurczaka obficie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na parę minut. Śliwki zalewamy winem, dodajemy miodu i moczymy przez około 15 minut. Cebule kroimy w bardzo cienkie plasterki, 
Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oleju. Na dno wykładamy połowę pokrojonej cebuli. Przygotowane mięso solimy, dodajemy najlepiej świeżo mielonego pieprzu i posypujemy przesianą mąką. Dokładnie mieszamy by mięso było pokryte mąką 
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kawałki kurczaka i delikatnie go opiekamy. Gotowe mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego. Nakładamy śliwki w zalewie z wina i miodu i przykrywamy pozostałą cebulą. Delikatnie ugniatamy. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i zapiekamy przez około 35-40 minut. Podajemy z ryżem. 
Mnie smakuje. Choć kolejnym razem pokroję śliwki nadrobniejsze kawałki. Życzę smacznego i dobrej zabawy przy gotowaniu 🙂 Jest pyszne, a smak kurczaka nieziemski 🙂

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Marta Ers
    2014-03/CEST1831wtorekEurope/Warsaw at 17:18

    Czyta się tak smacznie, że już mam ochotę na to danie. A na blogu tyyyle przepisów! 🙂
    emmersonn.blogspot.com

  • Reply
    Madzik
    2014-03/CEST1531środaEurope/Warsaw at 08:15

    🙂 zapraszam wiec do gotowania 🙂

  • Leave a Reply