Bułeczki drożdżowe z powidłami

Tydzień temu koleżanka Kasia kolejny raz zaprosiła na swoje osiemnaste urodziny. Mając w pamięci zeszłoroczną imprezę zaopatrzyłam się tym razem nie tylko w piżamkę, ale również małe co nieco, które idealnie smakowało na śniadanie jedzone w samo południe. Przygotowałam drożdżowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Myślę, że smakowały. Mnie tak. Wróciło do mnie puste pudełko, więc podejrzewam, że jednak goście jedli ze smakiem. 
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
3 dkg drożdży  
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
cukier waniliowy
szczypta soli
powidła śliwkowe
jajko do posmarowania
Masło topimy w małym rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek, Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Podgrzewamy delikatnie mleko. Kruszymy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn zwiększy objętość dodajemy go do miski wypełnionej mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Wyrabiamy delikatnie ciasto, powoli dodajemy białka i ostudzone masło. 
Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem na około dwie godziny, aż posiększy swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przenosimy na stolnicę. Formujemy wałek i za pomocą noża ucinamy równe kawałki. Delikatnie ugniatamy każdy kawałek, nakładamy powidła i zagniatamy ciasto tak, by powidła były w środku. Gotowe bułeczki układamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 165 stopni przez około 35 minut. 
Ważne, by zrobić bułeczki identycznej wielkości, by nie było problemu z równomiernym pieczeniem. 

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Kasia Borys
    2014-02/CET2528sobotaEurope/Warsaw at 11:25

    Potwierdzam oczywista oczywistość-są pyszne! Chyba zjadlam ich najwięcej ze wszystkich i deklaruje ze jeśli będziesz je robić na każdą imprezę to moge obchodzic urodziny co chwilę 😀

  • Reply
    Madzik
    2014-02/CET3028sobotaEurope/Warsaw at 11:30

    Na Twoje imprezy jestem gotowa piec, pichcic i gotować zawsze 🙂

  • Reply
    Anonimowy
    2014-03/CET0731wtorekEurope/Warsaw at 20:07

    Heya are using WordPress for your site platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own.
    Do you require any html coding expertise to make your
    own blog? Any help would be really appreciated!

    Also visit my blog post: Dallas Texas MM

  • Reply
    Anonimowy
    2014-03/CET0731wtorekEurope/Warsaw at 20:07

    Valuable info. Lucky me I discovered your web site by accident, and I'm
    surprised why this twist of fate did not happened in advance!
    I bookmarked it.

    my web blog :: castle clash tutorial

  • Leave a Reply