Kasza jaglana z indykiem

Kilka weekendów temu miałam okazję wpaść do Zakopanego. Spotkanie urocze, z okazji wydania książki „Krwawy ślad” Zbigniewa Sikory, oczywiście nie mogło obejść się bez kilku przystanków w lokalach gastronomicznych.
W jednym z nich (Dobra Kasza Nasza) miałam okazję skosztować czegoś ciekawego. Była to mianowicie kasza jaglana z indykiem, dynią i rodzynkami.
Ponieważ osobiście nie przepadam za tymi ostatnimi a i dynia nie gościła w sklepie w którym robiłam zakupy postanowiłam przygotować podobne danie oczywiście na swój sposób.

 

Składniki
0,5 kg udźca z indyka
1 opakowanie kaszy jaglanej (ok 350 g)
2 średnie cebule
3 marchewki
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
2 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
Cebulę kroimy drobno i rumienimy na patelni. Mięso kroimy w kwadratowe kawałki i wrzucamy do rondla z cebulą. Wszystko zapiekamy ze sobą dokłanie. Dodajemy czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dusimy wszystko w rondlu przez około 20 minut.
Kaszę wrzucamy na sitko i delikatnie przelewamy wodą. Tak oczysczoną dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy kilka minut. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy zielony groszek i mieszamy wszystko ze sobą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Przed podaniem sprawdzamy dokładnie czy kasza się ugotowała, a mięso zmiękło. Jeśli nie wkładamy jeszcze do piekarnika.
Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply