PoznaJemy

Piernik z powidłami

Jak święta to i piernik. Jak piernik to oczywiście ten klasyczny, przekładany powidłami. Śliwkowymi, bo uwielbiam. Troszkę słodkości oblanej czekoladą, to podobno nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Czas upiec piernik. Do dzieła.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kawy zbożowej
przyprawa do piernika
masło
powidła śliwkowe



W rondlu topimy masło, dodajemy cukier i cały czas mieszając dodajemy miód, powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika. Roztrzepujemy jajka. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy mleko, jajka, sodę oraz kawę zbożową. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa delikatnie się spieni. Przez sito przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko razem, aż znikną wszystkie grudki. 
Tortownicę (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do tortownicy. Piernik pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (sprawdzamy do suchego patyka)
Polewa:
1 czekolada mleczna
1/3 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki kawy zbożowej
Piernik wyciągamy z piekarnika i studzimy dokładnie. Przecinamy go wzdłuż, raz lub dwa (w zależności od preferencji). Każdą warstwę przekładamy powidłami. 
Śmietanę w rondlu podgrzewamy delikatnie na ogniu, dodajemy kawę zbożową. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę przelewamy na piernik i wygładzamy. Po zastygnięciu czekolady można jeść. 
Smacznego!

ps. pomysł podpatrzony tu

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Karina
    2013-12/CEST4231czwartekEurope/Warsaw at 12:42

    ooo, przepysznie ; ) z przyjmenością obserwuję!

  • Reply
    Madzik
    2013-12/CEST0431czwartekEurope/Warsaw at 19:04

    zapraszam częściej 🙂

  • Reply
    Olson
    2013-12/CEST3731piątekEurope/Warsaw at 19:37

    Jadłam, jest pyszny i mięciutki! Prawdziwie świąteczny smak…

  • Reply
    Madzik
    2013-12/CEST0131piątekEurope/Warsaw at 21:01

    radość 🙂

  • Reply
    Anonimowy
    2013-12/CEST4931niedzielaEurope/Warsaw at 19:49

    Madamiczku, dziś przed przybyciem gości wypróbowałam Twój przepis! CUDOWNY PIERNIK 😀 Pyszny i pulchniutki 🙂 dziękuję :* 🙂

    Bacxik

  • Reply
    Madzik
    2013-12/CEST4431niedzielaEurope/Warsaw at 21:44

    Jak się cieszę 🙂

  • Reply
    klaudia Babicka
    2016-12/CEST0131niedzielaEurope/Warsaw at 16:01

    Najlepszy przepis jaki widziałam, super! Dziękuję Ci bardzo 🙂 Dzięki temu u mnie jest już piernikowo 🙂

  • Leave a Reply