Kruche ciasteczka – gwiazdki

Miało być trochę słodkości, wyszło całe niebo gwiazdek, choinek i dzwoneczków. Kruche ciasteczka, najprostsze i najsmaczniejsze w świecie. Tak więc po paru godzinach ugniatania, wykrawania i zapiekania wyszły mi takie przedświąteczne cudeńka. Zanim rozpocznę produkcję pierniczków zapraszam na trochę słodkiego w pierwszy grudniowy dzień.

 

Ciasto
3 szklanki mąki krupczatki
6 łyżek śmietany 12%
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
Mąkę przesiewamy przez sito razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy posiekane masło. Wbijamy żółtka. Zagniatamy ciasto dodając śmietanę. Ugniatamy, aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto wkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.

 

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy wzory za pomocą foremek. Układamy na blaszkach do pieczenia i wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po ostygnięciu ciasteczek posypujemy je cukrem pudrem lub ozdabiamy roztopioną czekoladą.
Smacznego słodkiego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply