PoznaJemy

Krem z zielonego groszku

Zupa krem, najprostsza opcja jeśli chcemy zjeść coś sycącego, płynnego i na dodatek nie mamy czasu na gotowanie. Kremy uwielbiam, w każdej postaci. Dziś przyszedł czas na zielony groszek. Zostało mi troszkę rosołu, wiec by nie jeść go na okrągło, należało go wykorzystać. Oczywiście możemy użyć także bulionu z kostki. Najważniejsze, by było smacznie. Tak więc zapraszam na moją zupę w towarzystwie czosnkowej bagietki. Bo to mi dziś w duszy gra.

Składniki:
0,5 opakowania zielonego groszku (mrożonego)
1 cebula
0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
bulion
sól, pieprz
olej
2 łyżki śmietany
Cebulę siekamy drobno i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Delikatnie szklimy. Kiedy cebula zacznie się rumienić dorzucamy zielony groszek. Delikatnie mieszamy. Dolewamy bulion (około dwóch szklanek) i gotujemy około 5 minut. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. 
Bagietka

1 mała bagietka
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
Masło rozdrabniamy widelcem i dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy bardzo dokładnie. Bagietkę kroimy na małe kromki, smarujemy masłem. Układamy kromeczki na papierze do pieczenia i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyciągamy gdy lekko się zarumienią. 
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Moaa
    2013-10/CEST5131czwartekEurope/Warsaw at 16:51

    Nigdy nie robiłam, ale w końcu się skuszę, uwielbiam zielony na talerzu 🙂
    Niestety nie zgodzę się, że nie ważne czy prawdziwy rosół czy kostka. Kostkom mówię zdecydowane nie i nie ma ich w moim domu!

  • Reply
    Madzik
    2013-10/CEST3231sobotaEurope/Warsaw at 09:32

    Polecam, zupka pyszna 🙂
    Co do kostki masz rację, ale jeśli ktoś ma wybór zupka chinska albo zrobić własny krem i dodać kostkę, to zawsze przynajmniej to warzywko będzie miał świeże 🙂 A może jak mu posmakuje gotowanie sam pokusi się o własny rosołek 🙂

  • Leave a Reply