PoznaJemy

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Najsmaczniejsze wspomnienie dzieciństwa, placki ziemniaczane. Na słodko, na słono, z cukrem, z sosami, z gulaszem. Sposobów ich podania jest mnóstwo. Klasyczne, z papryką, cukinią. W sumie można je zrobić ze wszystkiego i ze wszystkim i zawsze będą smakowały wyśmienicie. 
Ja na dziś przygotowałam wersję podstawową. Najprostszą, najszybszą, najsmaczniejszą. Moją.
Składniki
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól 
pieprz
olej
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z obraną cebulą. Do powstałego miąższu dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą łyżki formujemy placuszki i obsmażamy z obu stron. 

Sos pieczarkowo-śmietanowy
10 pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
opakowanie śmietany 12%
olej
Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Obieramy pieczarki, siekamy według uznania na listki lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Lekko szklimy ją i dodajemy pokrojone pieczarki. Na małym ogniu obsmażamy delikatnie. Dodajemy sól i pieprz. Skręcamy ogień do minimum i delikatnie wlewamy śmietanę stale mieszając. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Podajemy z plackami ziemniaczanymi, 
Smacznego

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Popo
    2013-09/CEST1130niedzielaEurope/Warsaw at 17:11

    Mniam <33333333

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CEST5830niedzielaEurope/Warsaw at 19:58

    też tak myślę 🙂

  • Leave a Reply