Makaron z boczkiem i miętą

Przypomniała mi się dziś wspaniała książka „Wszystko, tylko nie mięta” Ewy Nowak. I tak mnie coś wzięło, żeby obiad był z miętą. Bo uwielbiam. A co lepszego może powstać z połączenia mięty, makaronu i boczku? Tylko pyszny obiad. Na dodatek tak prosty, że już szybciej nie da się nic zrobić.
Składniki:
makaron kokardki
mięta – dużo
200 g groszeku zielonego mrożonego
10 plasterków boczku wędzonego
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
śmietana 12%

 

 

Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Na pateli rozgrzewamy olej z łyżką masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wsypujemy boczek (ja kroję go w kostkę) i dodajemy pieprzu. Kiedy boczek się zrumieni, wsypujemy mrożony groszek i mieszamy wszystko przez około 1,5 minuty. Powoli dodajemy śmietanę (małe opakowanie) i mieszamy wrzucając posiekaną drobno miętę.
Odcedzony makaron dodajemy do gotującego się sosu i podajemy.

Smacznego!

Obiad na podstawie przepisu z książki: Każdy może gotować Jamie Oliver

 

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Booklover
    2013-09/CET3530sobotaEurope/Warsaw at 15:35

    Nie wyobrażam sobie boczku z miętą 😀 Ale ogólnie średnio lubię boczek więc raczej nie spróbuje;)

  • Reply
    Booklover
    2013-09/CET3030sobotaEurope/Warsaw at 19:30

    Nominowałam się do Liebster Award 🙂 szczegóły u mnie 😉

  • Reply
    Marta H.
    2013-09/CET4830sobotaEurope/Warsaw at 19:48

    wygląda smakowicie 🙂 Chyba wiem, jak będzie wyglądał mój jutrzejszy obiad 😀

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1630sobotaEurope/Warsaw at 20:16

    jednak polecam spróbować, to zawsze coś innego 🙂

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1630sobotaEurope/Warsaw at 20:16

    🙂

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1730sobotaEurope/Warsaw at 20:17

    mam nadzieję, że będzie smakowało tak jak mój dzisiejszy 🙂

  • Reply
    Lisa bellie
    2013-09/CET4230sobotaEurope/Warsaw at 20:42

    Oo! Znam ten przepis! Często moja mama to gotuje, uwielbiam 😀

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1830niedzielaEurope/Warsaw at 13:18

    Ja też 🙂

  • Leave a Reply