Magdalenki

Moje imienniczki w piekarniku. Pachną obłędnie. Najłatwiejszy klasyk w ciasteczkach czyli nieśmiertelne magdalenki. Wymagają chwili i cieszą brzuszek długo. Dziś przepis podstawowy. Na 24 małe ciasteczka. Czyli jak ucieszyć łasuchów!

 

Składniki:
1 cytryna – otarta skórka
3/4 szklanki mąki
1/2 kostki masła – roztopiona
1/3 szklanki cukru
3 białka
3 żółtka

 

 

 

Masło topimy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka dalej ubijając. Delikatnie mieszamy do masy otartą skórkę z cytryny i roztopione masło. Przesiewamy mąkę i łączymy wszystko razem.
Formę do magdalenek smarujemy tłuszczem i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę w wysokości 3/4 każdego wgłębienia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut. W zależności od stopnia zarumienienia jaki chcemy osiągnąć.
Wierzch ciasteczek będzie mniej zarumieniony niż część przy formie.
Koniecznie muszę zrobić kolejne wersje tych ciasteczek – są cudowne 🙂
Smacznego 🙂

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Kasia Borys
    2013-09/CET1430niedzielaEurope/Warsaw at 14:14

    Wow to te słynne ciasteczka z Prousta? Muszę spróbować!

  • Reply
    meffisto
    2013-09/CET5730niedzielaEurope/Warsaw at 20:57

    niesamowite! mieć okazję skonsumować, ze smakiem, i totalnie nic, nic nie zaszkodziły 😉 Pychotka 😀

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1730wtorekEurope/Warsaw at 05:17

    cieszy ;]

  • Reply
    Madzik
    2013-09/CET1830wtorekEurope/Warsaw at 05:18

    będą kolejne wersje, załapiesz się 😀

  • Leave a Reply