PoznaJemy

warsztaty kuchni żydowskiej. Dzień II: Na jedwabnym szlaku.

Drugi dzień warsztatów. Rozkręcamy się powoli. Znajomi z dnia wczorajszego przybyli, pojawiły się nowe twarze. Mogliśmy w dobrych humorach zacząć pichcić. A dziś było tego dużo. 

pracujemy, siekamy, kroimy, czytamy przepisy

 
 

coś już gotowego, coś jeszcze nie

Dzień drugi warsztatów to kuchnia Żydów bucharskich, najstarszego odłamu żydowskiego świata. mieszkających na terenie Buchary i Samarkandy – Uzbekistan, Tadżykistan, Kazachstan, Kirgizja, Turkmenia. Czym charakteryzuje się ta kuchnia? To przede wszystkim warzywa i owoce. Jednak najważniejsze są przyprawy, takie jak kurkuma, kumin, pieprz, anyż, sezam. Jak to pachniało w sali w której przygotowywaliśmy potrawy. 

ten aromat!

palow – gotuje się 🙂

pasta z bakłażana, kolendra, cukinia

potrawka z cukinii

Na pierwszy rzut poszedł najtrudniejszy palow, który pomimo niespodziewanych problemów z piecykami wszystkie grupy zrobiły wyśmienicie. Ryż z marchewką, rodzynkami i przede wszystkim przyprawami smakował nam najbardziej. Potem przyszedł czas na potrawkę z cukinii, czosnkową pastę z bakłażana oraz sałatkę z pomidorów i kolendry. 
Wszystko jak zwykle było pyszne, aromatyczne i sycące. Miłe towarzystwo, kieliszek wina do konsumpcji i atmosfera wspólnego gotowania. Super!
sałatka z pomidorów i kolendry

gotowy palow

kolacja, pyyyyszna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply