PoznaJemy

Tarta ze szpinakiem

Tak! Nareszcie! Udało mi się ciasto na tartę. Dla mnie idealne. Lekko się ugniata, jest elastyczne, ładnie się piecze i co najważniejsze jest przepyszne. Tarty uwielbiam. Tak prosto się je robi, a na dodatek możemy je zjeść z czymkolwiek. Jeśli mamy tylko kilka składników w lodówce zawsze cos możemy wyczarować. Dziś przepis na tartę ze szpinakiem. A już niedługo kolejne.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
100 g masła
łyżeczka soli 

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do misy miksera, dodajemy posiekane masło i sól. Wyrabiamy delikatnie dodając wody. Gotowe ciasto możemy odstawić na moment by odpoczęło przez 15 min. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, nałożyć na formę do tarty. Delikatnie nakłuwamy widelcem ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 
Lekko upieczone ciasto wyjmujemy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy groszkami do pieczenia (jak na zdjęciu – groszki można zastąpić zwykłą fasolą, jest lżejsza więc potrzeba jej więcej niż groszków) i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy groszki i papier z tarty i pieczemy jeszcze około 5 min do momentu zarumienienia się ciasta. 
Tarta:
szpinak liście (mrożony)
1 cebula
pomidor
ser feta
1 jajko
mała śmietanka 18%
sól, pieprz, 
2 ząbki czosnku
Cebulę kroimy drobno i delikatnie rumienimy na odrobinie oliwy w rondlu. Dodajemy szpinak i lekko dusimy na małym ogniu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, wyciskamy czosnek. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pokruszony ser feta i lekko mieszamy. 
Wyciągamy tartę z piekarnika. Nakładamy nadzienie ze szpinaku. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem i wylewamy na szpinak. Na koniec układamy pokrojonego pomidora. 
Zapiekamy tartę przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Smacznego

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Bellove
    2013-04/CEST4030czwartekEurope/Warsaw at 16:40

    Wow aż mi ślinka cieknie!

  • Reply
    Klaudia de
    2013-04/CEST4830czwartekEurope/Warsaw at 17:48

    pięknie wygląda, ale ja jakoś nie mogę się przemóc do szpinaku przez 40 lat mojego żywota 🙂

  • Reply
    Ma dzik
    2013-04/CEST0230piątekEurope/Warsaw at 05:02

    cierpliwości, kiedyś dostaniesz kawałek 🙂

  • Reply
    Ma dzik
    2013-04/CEST0230piątekEurope/Warsaw at 05:02

    ja też zaczęłam jeść go póżno. Czyli jednak można:) zapraszam częśćiej, może jednak czymś Cię zachęcę 🙂

  • Leave a Reply