PoznaJemy

Strogonow z kurczaka i pora

Jest taki człowiek. Jest taki kucharz. Są takie potrawy. Cokolwiek nie wymyśli Jamie Oliver mnie i tak będzie smakowało. I to danie, zaprezentowane poniżej robiłam już kilkanaście razy i bardzo często mam na nie ochotę. Jest proste, szybkie do zrobienia, a przede wszystkim smaczne. A jeśli coś jest smaczne należy to jeść. Często.

Składniki:
filet z kurczaka
ryż biały (ok. garści na jedną osobę)
1 duży por
natka pietruszki
około 12 pieczarek
oliwa 
kawałek masła
małe opakowanie śmietany 12%
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie:
kieliszek białego wina 
cytryna
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w plasterki i dokładnie myjemy. Obieramy pieczarki i kroimy je w talarki, skiekamy pietruszkę. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, kiedy się rozpuści wrzucamy pokorojonego pora. Dusimy na niewielkim ogniu, aż zmięknie
(tu można dodać wino). 
Patelnię przykrywamy folią i dusimy wszystko około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone mięso, śmietanę, grzyby i posiekaną pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Często mieszamy.
Danie to najprościej przygotować w woku, wtedy nic nie ucieknie nam poza patelnie 🙂

Podajemy z cytryną, którą każdy może sobie wycisnąć na mięso.

Smacznego

Przepis pochodzi z ksiąki: Jamie Oliver Każdy może gotować, Kraków, 2010

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Bellove
    2013-03/CEST1631sobotaEurope/Warsaw at 13:16

    Brakuje mi tylko pora! Aaaa muszę chyba ruszyć pupę i iść do sklepu 😛 ja z porem zawsze robię zapiekankę porowo-ziemniaczaną z wersją mięsną oczywiście dla mojego męża 🙂

  • Reply
    Katarzyna Kenig
    2013-03/CEST4431poniedziałekEurope/Warsaw at 07:44

    mmmmmmmmmm 🙂

  • Reply
    Anonimowy
    2013-03/CEST5331poniedziałekEurope/Warsaw at 20:53

    pyszne 🙂 Kasia 😛

  • Reply
    Anonimowy
    2013-03/CEST2331wtorekEurope/Warsaw at 10:23

    każdy Twój kolejny przepis mnie zaskakuje 😉 prosty a na pewno efekt rewelacyjny ! 😉

    Basia ;>

  • Reply
    Ma dzik
    2013-03/CEST2631wtorekEurope/Warsaw at 20:26

    widzę, że nastąpi wymiana przepisów 🙂

  • Reply
    Ma dzik
    2013-03/CEST2631wtorekEurope/Warsaw at 20:26

    🙂

  • Reply
    Ma dzik
    2013-03/CEST2731wtorekEurope/Warsaw at 20:27

    radość 🙂 polecam kolejne dania 🙂

  • Reply
    Ma dzik
    2013-03/CEST2731wtorekEurope/Warsaw at 20:27

    także czekaj na kolejne 🙂

  • Leave a Reply